Blendle

Blendle is een kort geleden gelanceerde website waarop je digitaal door kranten en tijdschriften kan bladeren. Denk je “goh, dit wil ik wel lezen”, dan kun je met één klik het artikel openen en tegen betaling van zo’n € 0,10 het artikel lezen. Dit alles in een simpele, maar heel effectieve website.

Ik moet zeggen, ik ben om. Dit werkt heel goed. Ik zie het al gebeuren dat over een paar maanden mensen artikelen met elkaar gaan delen door blendle-links te sturen. Ook vind ik het erg fijn dat ik heel veel verschillende kranten tegelijkertijd kan lezen.

Er is alleen een probleem: hoewel tien cent niet veel is, gaat het toch best hard als je op mijn tempo artikelen consumeert. En dan wordt het wel een beetje kostbaar. Drie artikelen uit De Groene Amsterdammer kost je toch al gauw € 2,70… Ik klik veel artikelen al niet aan, omdat ik anders beter een abonnement kan afsluiten. Misschien kan ik ook maar beter een abonnement afsluiten. Maar dan heb ik niet die fijne app waarin ik kan lezen.

Blendle is een goede eerste stap. Het betalen-per-artikel heeft denk ik echter vooral zin voor mensen die weinig kranten lezen en voor het delen van artikelen op social media. Ik zou echter graag de volgende dingen zien:

  • abonnementen,
  • hele nummers van tijdschriften kopen,
  • all you can read.

Vooral dat laatste zou een instant buy opleveren, mits het een beetje schappelijk geprijsd is.

Thom Wiggers
Thom Wiggers
Senior Cryptography Researcher

My research interests include (post-quantum) cryptography and protocols